Quantcast
Channel: focaccia – TRINES MATBLOGG
Viewing all 40 articles
Browse latest View live

No-knead-bread à la Ina

$
0
0

For en tid tilbake leste jeg en artikkel fra The New York Times, om en brødoppskrift eller nærmere sagt brødbakemetode utviklet av Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery. Metoden går i korte trekk ut på at deigen røres raskt sammen for hånd, heves i ca 12-18 timer, «brettes», etterheves og haes deretter i en oppvarmet form/gryte med lokk – og stekes. Resultatet blir et utrolig saftig og godt brød med en crispy skorpe.

Den siste tiden har metoden blitt publisert på flere matblogger. Ina bak matbloggen Mat på bordet har lenge pratet varmt om dette brødet, og da hun også la ut en kjempefin videosnutt med oppskrift og fremgangsmåte, så jeg ingen grunn til å utsette det lengre. På lørdag ettermiddag satte jeg deigen, dro på lystig lutefisklag, sov veldig lenge på søndag, og fikk først «brettet» den etter 23 timers heving. Det gikk bra, så det er slingringsmonn ift hevetiden. Jeg etterhevet også i 30 minutter ekstra da jeg først ødela lokket på en gryte (ergo kan jeg ikke understreke nok at det er viktig at både gryte/form og lokk tåler varmen!) og derfor måtte varme opp en ny gryte før jeg endelig kunne steke brødet. Denne gryta var litt større enn den første, så jeg kommer nok til å justere opp deigen litt neste gang jeg skal bake brødet, slik at det passer bedre til min gryte. Til ett brød trenger du:

  • 500 g hvetemel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1,5 ts salt
  • 4 dl vann
  • Gryte med lokk (som tåler 250 grader), ca. 24 cm i diameter

Bland sammen ingrediensene raskt i en bakebolle. Bruk en sleiv eller lignende, det er ikke nødvendig å benytte kjøkkenmaskin. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i ca 12-18 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø litt mel utover. Ha deigen oppå og «brett» deigen ved hjelp av en slikkepott eller lignende. Bretteteknikken har Ina beskrevet godt i videoen sin og i dette innlegget, så jeg henviser derfor til kilden.

Legg deigen med «bretten» ned og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La deretter brødet etterheve i ca 2 timer (+/-). Sett ovnen på 250 grader etter ca 1,5 time hevetid og sett samtidig inn formen du skal steke brødet i.

Når brødet har etterhevet ca 2 timer hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme formen. (Pass på at du ikke har så alt for mye mel på papiret, slik jeg hadde.) Rist eventuelt litt forsiktig på formen for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en «hul» lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen kan du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt.

Etter å ha bakt og smakt dette brødet er det nok ikke lenge til neste gang…

En stor takk til Ina for gode beskrivelser både i form av tekst og bilder, men ikke minst den flotte videosnutten. Metoden kan også benyttes til andre brød, og Ina har flere spennende oppskrifter til denne metoden på matbloggen sin Mat på bordet, som kan være verdt å ta en titt på.

Enjoy!

The post No-knead-bread à la Ina appeared first on TRINEs MATBLOGG.


Flett en loff

$
0
0

Jeg synes det er viktig å motivere og inspirere barn og unge til å lage og nyte god mat. Derfor fikk Mathias, som de andre barna i familien og vennekretsen, bakekokeboken ”Schakendas bakeskole” i julegave. Om det er det at han i en alder av snart 3 år innehar en bakekokebok, eller om det er hans kjærlighet for boller av ulikt slag vet jeg ikke, men han skyver i alle fall alltid krakken sin inntil benken når jeg baker. Og selvfølgelig får han være med! Han kjevler, ruller og pensler, og er riktig så ivrig. Og det er ekstra stor stas å nyte egenproduserte boller og brød! Disse bakestundene våre er gull verdt i en hektisk hverdag, og om de også bidrar til at han  får lyst til å eksperimentere selv på kjøkkenet når han blir eldre, er jo det en ekstra bonus.

Dagens oppskrift, som er en deilig og dekorativ fletteloff, fant jeg inspirasjon til i ovennevnte bakekokebok. (Jeg har imidlertid gjort noen mindre endringer.) Oppskriften bringer meg tilbake til skolekjøkkenet på 70 tallet, hvor vi også bakte fletteloff (dog omtrent uten heving, siden tiden var knapp da vi kun hadde en dobbel skoletime til disposisjon). Jeg har vel knapt bakt fletteloff siden, og må innrømme jeg fikk en nostalgisk følelse der jeg sto og flettet…

Og fletteloffen ble kjempefin, og gjorde stor suksess, både for øye og gane, på bordet som var dekket til rekefest. Sett gjerne hele loffen på en skjærefjøl på bordet, slik at gjestene selv kan skjære sitt eget brød og få helt ferske skiver til rekesmørbrødet sitt. Mmmmmm. Til to litt retro fletteloff trenger du:

  • 3 dl vann
  • 3 dl melk
  • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
  • 1 egg
  • 1 ss (brunt) sukker
  • ca 1,5 ts havsalt
  • 950-1000 gram hvetemel
  • 50 gram smør

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret og ca halvparten av melet, i bakebollen og kjør i kjøkkenmaskinen på lav hastighet til du får en jevn masse. Jeg pleier som regel å benytte romtemperert væske når jeg lager gjærdeig. Spe på med melet til du får en jevn deig. Tilsett smøret i terninger eller flak og kjør deigen til alt smøret er arbeidet inn i deigen, og du har en elastisk og smidig deig. Jeg pleier å kjøre deigen i kjøkkenmaskinen i ca 10 minutter tilsammen. Ha på plast, lokk eller et rent klede og la deigen heve til dobbel størrelse.

Del deigen i to like deler, og del hver av disse deigklumpene i tre like store deler. Trill hver av deigklumpene til like lange pølser. Flett tre av deigpølsene til en fin flette og legg på bakepapirkledt stekebrett. Klem godt sammen i begge ender. Gjør tilsvarende med de tre gjenværende deigpølsene. Strø litt mel på fletteloffene og legg over et rent klede og etterhev fletteloffene i 30-60 minutter. Stekes midt i ovnen ved 190 grader i ca 35-45 minutter. Avkjøl loffene på rist.

Da Mathias og jeg bakte laget vi en fletteloff og 9 rundstykker. Rundstykkene formet jeg ved å dele deigen opp i 9 emner som jeg trillet til en pølse, som jeg igjen slo en knute på. Mathias foretrakk å kjevle bollene flate før han rullet de sammen. Vær obs på at rundstykkene trenger kortere steketid enn loffen, ca 12-15 minutter skal være tilstrekkelig.  Rundstykkene er fine å fryse ned og blir som nybakte igjen om du varmer de noen minutter i varmluftovn når de er opptint (200 grader i 2-4 minutter).

Fletteloff og/eller rundstykker nytes gjerne som tilbehør til god mat, for eksempel til ferske reker med hjemmelaget majones eller aioli.

Enjoy!

(Om jeg skal få komme med to gode kokebokanbefalinger vil jeg trekke frem «Schakendas bakeskole«, som passer for barn i alle aldre. Her får du grunnleggende tips og fine oppskrifter som gjør at du både får lyst til å bake – og lykkes når du gjør det. Og det er viktig når det gjelder å inspirere til å lage og nyte god mat.

Jeg får ofte spørsmål fra spesielt yngre lesere om jeg har en grunnleggende kokebok å anbefale og da anbefaler jeg alltid «Familiekokeboka» av Alfsen og Gaustad. Skal du kjøpe èn kokebok, bør du kjøpe denne (som for øvrig er på salg i flere bokhandler for tiden). Jeg har selvfølgelig utstyrt begge døtrene mine med denne kokeboken (og en Schakendakokebok ;))

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her.)

The post Flett en loff appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Eltefritt olivenbrød

$
0
0

Her kommer nok en favoritt i kategorien «eltefrie brød«, nemlig olivenbrød. Et velsmakende og anvendelig brød og kjempegodt til grillmat, salat – ja, som tilbehør til det aller meste, nesten. Kanskje noe å tenke på til pinseaften? Hvis du setter brøddeigen i dag har du et kjempegodt brød til grillmaten på pinseaften, med minimal arbeidsinnsats. Det blir garantert en suksess!

Finn frem:

  • 625 gram hvetemel
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1,5-2 ts havsalt
  • 5 dl romtemperert vann
  • 1-2 never sorte oliven

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca 12-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Strekk deigen litt utover og fordel oliven oler. Gjenta bretteprosessen et par ganger, til olivnene er arbeidet inn i deigen.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 1,5 time. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen (med lokk)  som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 10-15 minutter (eventuelt enda lengre), til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!

(Ta gjerne en titt på DENNE flotte videoen som beskriver hovedprinsippene ved baking av eltefrie brød.)

The post Eltefritt olivenbrød appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Eltefri focaccia

$
0
0

Den eltefrie metoden er nå prøvd ut på foccacia, med stort hell! Enklere kan det ikke bli å bake brød! Godt brød! Jeg bakte dette brødet på hytta, og da er det spesielt kjærkomment med bakst som ikke krever kjøkkenmaskiner eller generer mye oppvask. Og når det heller ikke går på bekostning av smaken, er det ikke noe mer å tenke på. Finn frem:

  • 500 gram hvetemel
  • ca 1,5 ts grovt havsalt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 4 dl vann
  • frisk rosmarin
  • maldonsalt
  • god olivenolje

Bland det tørre godt sammen og rør inn vannet, til du får en ganske fast deig. Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 8-20 timer (jo lengre, desto bedre).

Kle en liten langpanne med bakepapir (min form er ca 32 x 22 cm). Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Stryk deigen noenlunde jevnt utover. Dersom du ønsker oliven i foccaciaen kan du dytte noen nedi deigen. Ringle over litt god olivenolje, stikk gjerne noen friske rosmarinkvister nedi og strø litt flaksalt over. La deigen etterheve 30-60 minutter under klede.

Stekes ved 225 grader i 30-35 minutter, til brødet har en fin brunfarge og er gjennomstekt. Jeg pleier å først steke brødet på nederste rille i ca 25 minutter og deretter 5-10 minutter på midterste rille. Avkjøl foccaciaen på rist.

Legg gjerne brødet på en trefjøl på bordet og la gjestene få skjære opp deilig fersk foccacia selv. Eller del det i to på langs og fyll det med pålegg, salat og grønnsaker etter lyst og forråd.

Enjoy!

(Har du ikke tid til langtidsheving finner du oppskrift på en god foccacia HER. Alle foccaciaoppskriftene på bloggen er samlet HER.)

The post Eltefri focaccia appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Focaccia med nigellafrø

$
0
0

En fersk og god foccacia får alltid ben å gå på, enten den serveres som tilbehør til hverdags- eller til festmat. Det italienske brødet kan varieres i det uendelige, fra noen dråper olivenolje og noen flak maldonsalt på toppen, til en masse garnityr som gjør at brødet nesten kan forveksles med en ganske så overdådig pizza. Det finnes allerede mange foccaciaoppskrifter på bloggen. Dagens oppskrift er av det enkle slaget, med olivenolje, flaksalt – og nigellafrø. Nigellafrø, som er svarte løkfrø/svart spisskarve har en god og karakteristisk smak som passer godt til gjærbakst. Nigellafrø fås kjøpt i velassorterte innvandrerforretninger og i nettbutikker, som for eksempel denne. Får du ikke tak i nigellafrø er det slett ingen krise, kanskje du har en kvast rosmarin som kan pryde foccaciaen istedet? Til en stor foccacia trenger du:

  • 7 dl vann, ca 25 grader
  • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 450 gram durumhvete (kan erstattes med hvetemel)
  • ca 500 gram hvetemel

  • olivenolje
  • maldonsalt
  • nigellafrø

Bland alle ingrediensene, med unntak av litt av hvetemelet, i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen.

La deigen heve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter. Bruk fingeren og stikk hull i deigen og ringle over en god olivenolje. Strø litt maldonsalt og nigellafrø over.

Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.

Jeg pleier å fryse ned eventuelle rester, som tines opp og får et par minutter i stekovnen på varmluft, før de serveres.

Enjoy!

The post Focaccia med nigellafrø appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Langpannebrød med solsikkefrø

$
0
0

Til påskens lange frokoster er godt og ferskt brød et must. Sammen med Påskelabyrinten på nrk p1. Dette langpannebrødet er enkelt å lage og godt på smak. Finn frem:

  • 7 dl romtemperert vann
  • 25 gram fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
  • 1 ts salt
  • 1 ss honning
  • 100 gram solsikkekjerner
  • ca 400 gram sammalt hvete, finmalt
  • ca 500 gram hvetemel
  • 3 ss smør
  • solsikkekjerner og sesamfrø til topping

Bland alle ingrediensene, med unntak av smøret og ca 50 gram av hvetemelet, og kjør deigen i en kjøkkenmaskin med eltekroker. Kjør deigen i ca 10 minutter og juster eventuelt med resten av melet. Dersom du benytter fersk gjær er det ikke nødvendig å røre den ut i melken først, kjøkkenmaskinen vil sørge for at alt blandes godt sammen. Tilsett smøret mot slutten av eltetiden. Du skal nå ha en elastisk og litt løs deig. (Du kan selvsagt lage dette brødet uten å benytte kjøkkenmaskin. Dersom du benytter fersk gjær må du røre ut gjæren i litt av væsken. Smøret smeltes og blandes med resten av væsken. Bland deretter det tørre med væsken, og elt så mye du orker, til du får en elastisk og litt løs deig.)

La deigen heve under lokk eller plast i ca 1 time, til den har dobbel størrelse. Kle en langpanne med bakepapir og strø 1-2 ss solsikkekjerner over. Hell deigen over og fordel den utover slik at den fyller hele langpannen. Strø over solsikkekjerner og sesamfrø, og la brødet etterheve under plast eller et klede i ca 45 minutter.

Stek brødet ved 200 grader i ca 30 minutter, til brødet er ferdigstekt. Du vet at brødet er ferdigstekt når det avgir en «hul» lyd når du banker lett under brødet. La brødet avkjøles på rist.

Brødet er også godt egnet som turmat med godt pålegg og varm sjokolade med marshmallows. Forslag til sandwich kommer i et senere innlegg.

Enjoy!

(Oppskriften er utarbeidet på oppdrag fra Strømmen Storsenter og www.shoppingblogg.no, hvor jeg er fast gjesteblogger. Innlegget finner du her.)

The post Langpannebrød med solsikkefrø appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Focaccia med urteolje og maldonsalt

$
0
0

Foccacia er et forholdsvis flatt brød som vi vanligvis forbinder med det italienske kjøkken. Jeg laget min første foccacia da jeg var i barselpermisjon for ca 4 år siden, og forbinder det med den koselige tiden som aldri kommer tilbake. Med blant annet lange late morgener, myk babyhud, lange trilleturer og koselige barselbesøk.

Foccacia er kjapt og enkelt å lage. Du rører raskt sammen ingrediensene til en løs deig, som etter en forheving hvelves oppi langpannen. Når det gjelder garnityr kan du gjøre det helt enkelt fra å bare ringle over litt olivenolje og strø på litt maldonsalt, til å fylle den omtrent som du ville ha laget en pizza (se feks denne oppskriften). Denne foccaciaen er penslet med en smaksrik urteolje og passer for eksempel godt til en deilig suppe. Til en stor foccacia trenger du omtrent:

Foccacia
  • 7 dl vann, ca 25 grader
  • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 900-1000 gram hvetemel (jeg benyttet Vinjett)

Urteolje
  • Basilikum, rosmarin og timian, hakket
  • 2 fedd hvitløk
  • ca 1/2 dl olivenolje
  • maldonsalt

Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter.

Mens foccaciaen hever rører du sammen urteoljen. Ha urter og hvitløk i en morter eller lignende, og mos det sammen til en jevn masse. Tilsett olivenolje og rør godt sammen. Dypp den ene fingeren oppi urteoljen og stikk hull her og der i den ferdighevede deigen. Fordel deretter resten av urteoljen forsiktig over brødet, og la den gjerne renne nedi de små hullene. Strø deretter gjerne over litt mer maldonsalt. Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.

Eventuelle rester kan skjæres opp i passende biter og puttes i fryseren. De blir ikke helt som nybakte igjen, men er kjekke å finne som tilbehør til en suppemiddag eller lignende på en travel hverdag. La foccaciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved 175-200 grader i 4-5 minutter.

Enjoy!

(Alle foccaciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.)

The post Focaccia med urteolje og maldonsalt appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Fylt focaccia med balsamicoløk, tomater og Tind spekemat – med hjemmelaget aïoli

$
0
0

Fylt foccacia med Tind

Det er straks høysesong for konfirmasjoner og andre små og store festelige anledninger, hvor det gjerne skal serveres enkel og velsmakende mat – gjerne i form av en bugnende buffet eller en spennende tapasanretning. Tind har bedt meg om å komme med forslag til noen slike tapas/buffetretter som kan serveres med/til deres spekemat.

Spekemat av god kvalitet er etter min mening et must i slike anledninger, og her er det ofte tilbehøret som er den store utfordringen. Dagens oppskrift er en focaccia fylt med spennende og gode smaker, og som også metter litt. Jeg har fylt focacciaen med balsamicomarinert rødløk, cherrytomater, oliven og Tind speket pølse med sydlandske urter. I tillegg til at dette er utrolig godt på smak løfter det også festbordet rent visuelt. Som tilbehør har jeg laget aïoli, noe som løfter denne retten ytterligere et par hakk. Men det beste er nok at focacciaen også kan nytes som en snacks eller smårett sammen et glass vin eller lignende. Valget er ditt. Til en fylt focaccia trenger du omtrent:

Focaccia
  • 7 dl vann, ca 25 grader
  • 25 gram fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 900-1000 gram hvetemel

Fyll
  • 2 rødløk, i ca 1/2 cm tykke ringer
  • balsamicoeddik
  • ca 8 cherrytomater
  • en neve oliven
  • Tind speket pølse med sydlandske urter
  • olivenolje
  • maldonsalt
  • frisk rosmarin

Fylt foccacia med TindBland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 30-60 minutter.

Mens foccaciaen hever lager du den balsamicobakte løken. Legg løkringene utover et bakepapirkledt stekebrett og drypp olivenolje og balsamicoeddik over. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca 10 minutter. La løkringene avkjøles noe, og fordel dem deretter på den ferdighevede foccaciaen. Stikk cherrytomater, oliven og Tind speket pølse nedi deigen med jevne mellomrom. Ringle over litt olivenolje og strø over litt maldonsalt. Stikk også noen kvister med frisk rosmarin hvis du har.

Stek focacciaen ved 225 grader på nederste rille i ca 30-35 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Aïoli er godt tilbehør til focacciaen, og den beste aïolien lager du selvsagt selv.

Fylt foccacia med Tind

Finn frem:

  • 2 eggeplommer
  • 1-2 ts sennep
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
  • litt nypresset sitronsaft
  • salt og hvit pepper
  • eventuelt litt vann

Pass på at alle ingrediensene er romtemperert. Ha eggeplommene, finhakket hvitløk og sennep i en bolle og rør sammen. Hell oljen oppi eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Ha først i ca halvparten av oljen og tilsett deretter 1-2 ss sitronsaft og bland godt. Spe inn resten av oljen på samme måte. Dersom majonesen blir for tykk kan du tilsette litt vann og røre godt sammen. Smak til med salt og hvit pepper. Du kan lese mer om tilberedning av aïoli her.

Fylt foccacia med Tind

Server focacciaen gjerne lunken med spekemat og  aïoli som tilbehør.

Ønsker du tips om andre retter med Tind spekemat kan du ta en titt på disse tapasrettene (en av mine lesere fortalte meg at hun drømte om lefserullene natten etter at hun hadde laget dem), denne lune potetsalaten eller disse minipaiene. Ta også en titt på dette innlegget med tips dersom du skal servere mat til mange.

Enjoy!

Denne oppskriften er utviklet etter oppdrag fra TIND.

The post Fylt focaccia med balsamicoløk, tomater og Tind spekemat – med hjemmelaget aïoli appeared first on TRINEs MATBLOGG.


GRILLET FOCACCIA MED PARMASKINKE, RUCCULA OG MANCHEGO

$
0
0

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchegoHar du forsøkt å steke focaccia på grillen? Hvis ikke har du noe godt å glede deg til!

Første gang jeg ble servert herlighetene var under en matbloggsamling i april. Første gang jeg laget det selv var under Oslo StreetFood-festival ved Mathallen i midten av juni, hvor jeg laget det sammen med Oda fra MatPrat. Da delte vi ut nystekte focaccia fylt med ruccula, parmaskinke og ost til forbipasserende. For et par dager siden testet jeg det også på hjemmebane, og det falt i smak hos både store og små. Dette er en ypperlig lunsj, smårett – eller som et alternativ til «ventepølse» på sommerens grillfester. Og fyllet kan selvsagt varieres i det uendelige. Slik gjorde jeg det:

FOCACCIADEIG
  • 5 dl lunkent vann
  • 25 g fersk gjær
  • 1 ts grovt havsalt
  • 1/2 ts sukker
  • 2 ss olivenolje
  • 700-750 g hvetemel

FYLL
  • ca. 6 skiver parmaskinke eller annen god spekeskinke, delt i to
  • ca. 12 skiver manchego eller annen ost, i skiver
  • ruccula
  • litt ekstra olivenolje

Bland alle ingrediensene til focacciaen (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Tilsett eventuelt mer hvetemel om nødvendig. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og litt klissete deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar fra ca. 45 minutter.

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchego

Finn frem alle ingrediensene til fyllet. Fyr opp grillen. Del deigen opp i 10-12 emner. Ha olivenolje på hendene og klapp hvert emne flatt og avlangt. Fasongen ellers er ikke så viktig. Legg småbrødene på varm grillrist (gjerne penslet med litt olje). Grill brødene til du har fått en fin farge på den ene siden, etter 3-5 minutter, og snu brødene.

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchego

Fordel umiddelbart ruccula, skinke og manchego på den ene halvdelen av den ferdigstekte siden, og brett den andre halvdelen over. Klem brødet lett sammen, og grill det på begge sider, til det har en fin farge på begge sider og er gjennomstekt. Nytes umiddelbart.

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchego

Enjoy!

Inspirasjon til oppskriften har jeg funnet her.

The post GRILLET FOCACCIA MED PARMASKINKE, RUCCULA OG MANCHEGO appeared first on TRINEs MATBLOGG.

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

$
0
0

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

I dag kan jeg friste med små fargerike kuvertbrød, som sammen med en enkel suppe eller pastarett blir det reneste festmåltidet! De kan også nytes som de er, som en snacks eller som en del av et tapasbord, for eksempel. Det er litt jobb å kjevle ut alle brødene, men til gjengjeld høster du heder og ære av de som er så heldige at de får sitte rundt ditt bord når minifocacciaene kommer på bordet. Finn frem:

GJÆRDEIGEN
  • 350 g hvetemel
  • 15 g fersk gjær
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sukker
  • 2 1/2 dl romtemperert vann
  • 2 ss olivenolje

GARNITYR
  • olivenolje, til pensling
  • squash, i tynne skiver
  • tomater/cherrytomater, i tynne skiver
  • flaksalt
  • friske krydderurter, for eksempel timian, rosmarin eller salvie

Oppskriften gir 16-20 minifocaccia.

Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett vann og olivenolje, og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen (med eltekrok) til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet, totalt i ca. 10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i 8-10 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er ca 1/2 cm tykke og avlange. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett. Pensle brødene med olivenolje og fordel squash og deretter tomatskiver oppå, og dryss over flaksalt og urter.

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

Stekes umiddelbart midt i ovnen ved 250 grader (over- og undervarme) i ca. 9 minutter, eller til brødene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl brødene på rist.

Nytes som tilbehør til for eksempel pasta eller en god suppe, eller som den er – gjerne sammen med en god rødvin. Brød som blir til overs kan eventuelt fryses (men pakk dem forsiktig slik at tomat og squash holder seg sånn noenlunde på plass), tines helt opp og deretter varmes noen minutter på varmluft umiddelbart før servering.

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

Enjoy!

The post MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH appeared first on TRINEs MATBLOGG.

ELTEFRI FOCACCIA MED OLIVEN #2

$
0
0
Eltefri focaccia med oliven ************

Eltefri focaccia med oliven

Den eltefrie metoden fungerer også kjempefint når du skal lage focaccia. Enklere kan det knapt bli å bake brød! Oppskriften er tidligere publisert bloggen, men kommer her i justert utgave. Oppskriften er en av flere oppskrifter på eltefritt brød som kommer i Trines mat 2. Prøv det i helgen, for dette er godt, lekkert og luftig brød – bildet taler vel for seg?!

  • 600 g hvetemel
  • ca. 1 ts salt
  • 1/3 ts tørrgjær
  • 5 dl vann, romtemperert
  • en neve kalamataoliven
  • god olivenolje
  • frisk rosmarin
  • flaksalt

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og rør det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 8-20 timer (jo lengre, desto bedre).

Eltefri focaccia med oliven

Kle en liten langpanne med bakepapir (ca. 32 x 25 cm). Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Stryk deigen noenlunde jevnt utover. Dytt (steinfrie) oliven nedi focacciaen. Bruk fingeren (ha gjerne på litt olivenolje) og lag små groper innimellom, og ringle umiddelbart over litt god olivenolje. Dryss over noen friske rosmarinkvister og strø litt flaksalt. La deigen etterheve 45-60 minutter under klede.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på nederste rille, i 30-35 minutter, til brødet har en fin gyllen farge og er gjennomstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefri focaccia med oliven

Alle eltefrie oppskrifter på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

FOCACCIA MED KALAMATAOLIVEN

$
0
0
Focaccia med kalamataoliven

Focaccia med kalamataoliven

Jeg har blitt bedt om å teste Iliada Kalamata olivenolje og Kalamataoliven, og har i den forbindelse blant annet laget en deilig focaccia hvor begge produktene kommer til sin rett. Produsenten, Agrovim ble grunnlagt i 1964, og holder til i Kalamata, syd i Hellas. Denne greske olivenoljen er laget på Koroneikioliven, fra olivenlunder som ligger i de lokale åsene av Taygtusfjellene på østsiden av Kalamata. Olivenene høstes for hånd i perioden november til januar og blir presset på den tradisjonelle måten. Denne oljen ligger med et syreinnhold på mindre enn 0,5 prosent, godt innenfor den anbefalte grensen på 0,8 prosent. Gresk olivenolje er ofte ganske kraftig på smak, men denne er fruktig og har en mild olivensmak, og passer utmerket til salatdressinger, fisk, lyst kjøtt, pasta og til for eksempel grillede grønnsaker. Personlig foretrekker jeg heller fruktige olivenoljer fremfor kraftige, så denne oljen falt i smak.

Iliada Kalamataoliven er mandelformet og har en dyp auberginefarge, navngitt etter byen Kalamata. Den brukes ofte som bordoliven, og har en rund og kjøttaktig smak. Kalamataoliven er perfekte for snacks og tapas, men prøv de også i salater, eller i denne focacciaen.

FOCACCIA

  • ca. 800 g hvetemel
  • 25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ts honning eller sukker
  • 1 ½ ts salt
  • 6 dl vann (romtemperert)
  • 2 ss Iliada Kalamata olivenolje, extra virgin
  • 1 langpanne, ca. 35 x 30 cm

TOPPING

  • ca. ¾ dl Iliada Kalamata olivenolje, extra virgin
  • ca. 100 g Iliada Kalamataoliven (stenfrie)
  • maldonsalt
  • frisk rosmarin, hvis du har

Focaccia med kalamataoliven

Bland alle ingrediensene til focacciaen i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten noe og elt deigen i ca. 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, men litt ”grøtete” deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. en time.

Kle stekeovnens langpanne med bakepapir, drypp litt olivenolje oppå papiret og hvelv deigen oppi. Bruk hendene (gni dem gjerne inn i litt olivenolje) og fordel deigen utover. La focacciaen etterheve i ca. 45 minutter.

Dytt kalamataolivenene nedi deigen. Bruk fingeren (dypp den gjerne i litt olivenolje) og lag også noen små fordypninger i den ferdighevede deigen. Drypp resten av olivenoljen over brødet og la den renne nedi de små hullene. Strø deretter over litt maldonsalt og dytt noen kvister, og stek focacciaen (på midterste rille) ved 225 grader i ca. 30 minutter, til brødet er ferdigstekt. La focacciaen hvile i formen noen minutter, og avkjøl den deretter på rist.

Focaccia med kalamataoliven

TIPS:

  • Du kan gjerne erstatte inntil halvparten av hvetemelet med  fullkornshvetemel eller sammalt hvete, fin.
  • Eventuelle rester kan puttes i fryseren. La focacciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved ca. 175 grader i ca. 5 minutter eller mer (avhengig av hvor stort stykket ditt er).

Focaccia med kalamataoliven

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Oluf Lorentzen A/S, som blant annet forhandler Iliada Kalamata olivenolje og Kalamataoliven. Produktene får du bla. kjøpt på Kiwi, Meny Spar og Eurospar. 

ELTEFRI FOCACCIA I GRYTE

$
0
0
Eltefri focaccia

Eltefri focaccia

Focaccia er ypperlig tilbehør til fingermat, gryteretter, supper, småretter – ja det meste. Og det er ingen tvil om at det bakes mye focaccia rundt omkring i det ganske land, og en av de mest populære oppskriftene her på bloggen er faktisk en focacciaoppskrift jeg la ut for 7 år siden. Siden den gang har jeg laget utallige varianter av dette italienske brødet, blant annet med den eltefrie teknikken. I påsken stekte jeg for første gang eltefri focaccia i en vid støpejernsgryte med lokk, noe som tar den eltefrie focacciaen til nye høyder. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder godt på varmen. Resultatet er et saftig og smakfult brød med sprø skorpe og store luftlommer. Jeg har ved flere anledninger delt brødet på Snapchat (følg meg gjerne: trine_sandberg), og har i etterkant fått mange henvendelser om når oppskriften kommer. Her er den endelig:

  • 500 g hvetemel (eller siktet speltmel)
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1-1 1/2 ts havsalt
  • 1/2 ts sukker
  • 4 dl romtemperert vann
  • 3-4 ss olivenolje
  • flaksalt
  • støpejernsgryte ca. 30 cm i diameter

Eltefri focaccia i gryte

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og rør det godt sammen. (Bytt gjerne ut ca. 100 g av hvetemelet med sammalt hvete fin hvis du ønsker en litt sunnere variant.) Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i 12-20 timer.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som den blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve.

Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» drar du det litt utover slik at det får omtrent samme størrelse som gryta du skal steke brødet i. Strø litt mel i bunnen av bakebollen og snu deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen, og la brødet etterheve.

Eltefri focaccia i gryte

Etter ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ytterligere 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (ca. 30 cm i diameter) på rist på nederste rille. Gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Har du ikke en slik gryte kan du selvsagt steke eltefri focaccia i langpanne eller sjekke ut en av de mange andre focacciaoppskriftene på bloggen som ligger samlet her.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Bruk fingrene (ha gjerne litt olivenolje på fingertuppene) eller skaftet av et treredskap eller lignende til å lage små groper i brødet. Jobb raskt, men pass på at du ikke brenner deg! Ha olivenolje i gropene og strø litt maldonsalt over, sett på lokket og sett gryta umiddelbart inn i ovnen igjen. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking!

Stek focacciaen i 25 minutter. Ta av lokket, senk varmen til 225 grader og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist. Serveres og nytes gjerne litt lun, sammen en god suppe eller italienske kjøttboller, for eksempel.

Eltefri focaccia i gryte + gulrotsuppe

Det eltefrie focacciaen er aller best når det er ganske nylaget. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare det i dette eller i en papirpose. Brødet kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine helt opp, og stek det deretter gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

Ta gjerne også en titt på denne videoen, som gir en generell innføring i eltefri bakst:

LYKKE TIL!

FOCACCIA (VIDEO)

$
0
0

Jeg har laget en ny film til YouTube-kanalen min, og denne gangen er det focaccia som står på menyen. Focaccia var den mest populære oppskriften på bloggen i fjor, nærmere bestemt denne oppskriften fra 2009. Jeg husker så godt at jeg la den ut, rett før jeg skulle tilbake i jobb etter mammapermisjonen. På det tidspunktet fryktet jeg at jeg ikke ville klare å opprette bloggingen i tillegg til full juristjobb og hverdagen som småbarnsmamma. Slik gikk det heldigvis ikke. Nedenfor finner du oppskriften fra videoen (en litt nedjustert versjon da jeg helst ikke vil ha focacciaen så alt for høy, men det er jo en smakssak):

  • 800 g hvetemel
  • 25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 1 ½ ts salt
  • 6 dl vann
  • olivenolje
  • maldonsalt
  • frisk rosmarin (kan sløyfes)
  • sorte oliven (kan sløyfes)

Bland alle ingrediensene til focacciaen i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten noe og elt deigen i ca. 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, men litt ”grøtete” deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. en time.

Kle stekeovnens langpanne med bakepapir, drypp litt olivenolje oppå papiret og hvelv deigen oppi. Bruk hendene (gni dem gjerne inn i litt olivenolje) og fordel deigen utover. La focacciaen etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.

Ringle over litt olivenolje og bruk fingeren og lag også noen små fordypninger i den ferdighevede deigen. Strø deretter over litt maldonsalt og dytt gjerne noen sorte oliven og et par kvister med frisk rosmarin nedi deigen. Stek focacciaen på midterste rille ved 225 grader i ca. 30 minutter (over- og undervarme), til brødet er gyllent og ferdigstekt. La focacciaen hvile i formen noen minutter, og avkjøl den deretter på rist.

Nyt brødet som tilbehør til supper, gryteretter, pasta – eller hva du måtte ønske. Focaccia er også et godt utgangspunkt for en god sandwich.

TIPS:

  • Alle focacciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
  • Du kan gjerne erstatte inntil halvparten av hvetemelet med fullkornshvetemel eller sammalt hvete, fin.
  • La gjerne deigen kaldheve over natten. Du kan lese mer om det her.
  • Eventuelle rester kan puttes i fryseren. La focacciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved 175 grader i ca. 5 minutter eller mer (avhengig av hvor stort stykket ditt er).

VELBEKOMME!

Ta gjerne også en titt på de øvrige matvideoene på matkanalen min, du finner dem samlet HER. Ønsker du å bli varslet straks jeg publiserer en video kan du klikke på «abonner» i høyre hjørne (det er gratis). 

Fylt focaccia med balsamicoløk, tomater og spekemat – med hjemmelaget aïoli

$
0
0

Fylt foccacia med TindBland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 30-60 minutter.

Mens foccaciaen hever lager du den balsamicobakte løken. Legg løkringene utover et bakepapirkledt stekebrett og drypp olivenolje og balsamicoeddik over. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca 10 minutter. La løkringene avkjøles noe, og fordel dem deretter på den ferdighevede foccaciaen. Stikk cherrytomater, oliven og spekemat nedi deigen med jevne mellomrom. Ringle over litt olivenolje og strø over litt maldonsalt. Stikk også noen kvister med frisk rosmarin hvis du har.

Stek focacciaen ved 225 grader på nederste rille i ca 30-35 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Aïoli er godt tilbehør til focacciaen, og den beste aïolien lager du selvsagt selv.

Fylt foccacia med Tind

Finn frem:

  • 2 eggeplommer
  • 1-2 ts sennep
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
  • litt nypresset sitronsaft
  • salt og hvit pepper
  • eventuelt litt vann

Pass på at alle ingrediensene er romtemperert. Ha eggeplommene, finhakket hvitløk og sennep i en bolle og rør sammen. Hell oljen oppi eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Ha først i ca halvparten av oljen og tilsett deretter 1-2 ss sitronsaft og bland godt. Spe inn resten av oljen på samme måte. Dersom majonesen blir for tykk kan du tilsette litt vann og røre godt sammen. Smak til med salt og hvit pepper. Du kan lese mer om tilberedning av aïoli her.

Fylt foccacia med Tind

Server focacciaen gjerne lunken med spekemat og aïoli som tilbehør.

Enjoy!

Fylt focaccia med balsamicoløk, tomater og spekemat - med hjemmelaget aïoli
Focaccia er alltid populært, og kan fylles etter smak og behag. Jeg har her fylt focacciaen med balsamicomarinert rødløk, cherrytomater, oliven og litt speket pølse. Som tilbehør har jeg laget aïoli, noe som løfter denne retten ytterligere et par hakk. Nyt den gjerne som en snacks eller smårett sammen et glass vin eller lignende. Til en fylt focaccia trenger du omtrent:
Ingredienser
Focaccia
Fyll
Finn frem:
Instruksjoner
  1. Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse. Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 30-60 minutter. Mens foccaciaen hever lager du den balsamicobakte løken. Legg løkringene utover et bakepapirkledt stekebrett og drypp olivenolje og balsamicoeddik over. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca 10 minutter. La løkringene avkjøles noe, og fordel dem deretter på den ferdighevede foccaciaen. Stikk cherrytomater, oliven og spekemat nedi deigen med jevne mellomrom. Ringle over litt olivenolje og strø over litt maldonsalt. Stikk også noen kvister med frisk rosmarin hvis du har. Stek focacciaen ved 225 grader på nederste rille i ca 30-35 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.
  2. Aïoli er godt tilbehør til focacciaen, og den beste aïolien lager du selvsagt selv.
  3. Pass på at alle ingrediensene er romtemperert. Ha eggeplommene, finhakket hvitløk og sennep i en bolle og rør sammen. Hell oljen oppi eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Ha først i ca halvparten av oljen og tilsett deretter 1-2 ss sitronsaft og bland godt. Spe inn resten av oljen på samme måte. Dersom majonesen blir for tykk kan du tilsette litt vann og røre godt sammen. Smak til med salt og hvit pepper. Du kan lese mer om tilberedning av aïoli her. Server focacciaen gjerne lunken med spekemat og aïoli som tilbehør.
Notater

Enjoy!


GRILLET FOCACCIA MED PARMASKINKE, RUCCULA OG MANCHEGO

$
0
0

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchego

Bland alle ingrediensene til focacciaen (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Tilsett eventuelt mer hvetemel om nødvendig. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og litt klissete deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar fra ca. 45 minutter.

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchego

Finn frem alle ingrediensene til fyllet. Fyr opp grillen. Del deigen opp i 10-12 emner. Ha olivenolje på hendene og klapp hvert emne flatt og avlangt. Fasongen ellers er ikke så viktig. Legg småbrødene på varm grillrist (gjerne penslet med litt olje). Grill brødene til du har fått en fin farge på den ene siden, etter 3-5 minutter, og snu brødene.

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchego

Fordel umiddelbart ruccula, skinke og manchego på den ene halvdelen av den ferdigstekte siden, og brett den andre halvdelen over. Klem brødet lett sammen, og grill det på begge sider, til det har en fin farge på begge sider og er gjennomstekt. Nytes umiddelbart.

Grillet focaccia med ruccula, parmaskinke og manchego

Enjoy!

Inspirasjon til oppskriften har jeg funnet her.

GRILLET FOCACCIA MED PARMASKINKE, RUCCULA OG MANCHEGO
Har du forsøkt å steke focaccia på grillen? Hvis ikke har du noe godt å glede deg til! Første gang jeg ble servert herlighetene var under en matbloggsamling i april. Første gang jeg laget det selv var under Oslo StreetFood-festival ved Mathallen i midten av juni, hvor jeg laget det sammen med Oda fra MatPrat. Da delte vi ut nystekte focaccia fylt med ruccula, parmaskinke og ost til forbipasserende. For et par dager siden testet jeg det også på hjemmebane, og det falt i smak hos både store og små. Dette er en ypperlig lunsj, smårett - eller som et alternativ til "ventepølse" på sommerens grillfester. Og fyllet kan selvsagt varieres i det uendelige. Slik gjorde jeg det:
Porsjoner10 stykker
Ingredienser
FOCACCIADEIG
FYLL
Instruksjoner
  1. Bland alle ingrediensene til focacciaen (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Tilsett eventuelt mer hvetemel om nødvendig. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og litt klissete deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar fra ca. 45 minutter.
  2. Finn frem alle ingrediensene til fyllet. Fyr opp grillen. Del deigen opp i 10-12 emner. Ha olivenolje på hendene og klapp hvert emne flatt og avlangt. Fasongen ellers er ikke så viktig. Legg småbrødene på varm grillrist (gjerne penslet med litt olje). Grill brødene til du har fått en fin farge på den ene siden, etter 3-5 minutter, og snu brødene.
  3. Fordel umiddelbart ruccula, skinke og manchego på den ene halvdelen av den ferdigstekte siden, og brett den andre halvdelen over. Klem brødet lett sammen, og grill det på begge sider, til det har en fin farge på begge sider og er gjennomstekt. Nytes umiddelbart.
Notater

Enjoy!

Inspirasjon til oppskriften har jeg funnet her.

Focaccia med nigellafrø

$
0
0

Bland alle ingrediensene, med unntak av litt av hvetemelet, i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen.

La deigen heve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter. Bruk fingeren og stikk hull i deigen og ringle over en god olivenolje. Strø litt maldonsalt og nigellafrø over.

Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.

Jeg pleier å fryse ned eventuelle rester, som tines opp og får et par minutter i stekovnen på varmluft, før de serveres.

Enjoy!

Focaccia med nigellafrø
En fersk og god foccacia får alltid ben å gå på, enten den serveres som tilbehør til hverdags- eller til festmat. Det italienske brødet kan varieres i det uendelige, fra noen dråper olivenolje og noen flak maldonsalt på toppen, til en masse garnityr som gjør at brødet nesten kan forveksles med en ganske så overdådig pizza. Det finnes allerede mange foccaciaoppskrifter på bloggen. Dagens oppskrift er av det enkle slaget, med olivenolje, flaksalt - og nigellafrø. Nigellafrø, som er svarte løkfrø/svart spisskarve har en god og karakteristisk smak som passer godt til gjærbakst. Nigellafrø fås kjøpt i velassorterte innvandrerforretninger og i nettbutikker, som for eksempel denne. Får du ikke tak i nigellafrø er det slett ingen krise, kanskje du har en kvast rosmarin som kan pryde foccaciaen istedet? Til en stor foccacia trenger du:
Porsjoner1 brød
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Bland alle ingrediensene, med unntak av litt av hvetemelet, i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen heve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse. Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter. Bruk fingeren og stikk hull i deigen og ringle over en god olivenolje. Strø litt maldonsalt og nigellafrø over.
  2. Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist. Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett. Jeg pleier å fryse ned eventuelle rester, som tines opp og får et par minutter i stekovnen på varmluft, før de serveres.
Notater

Enjoy!

Langpannebrød med solsikkefrø

$
0
0

Bland alle ingrediensene, med unntak av smøret og ca 50 gram av hvetemelet, og kjør deigen i en kjøkkenmaskin med eltekroker. Kjør deigen i ca 10 minutter og juster eventuelt med resten av melet. Dersom du benytter fersk gjær er det ikke nødvendig å røre den ut i melken først, kjøkkenmaskinen vil sørge for at alt blandes godt sammen. Tilsett smøret mot slutten av eltetiden. Du skal nå ha en elastisk og litt løs deig. (Du kan selvsagt lage dette brødet uten å benytte kjøkkenmaskin. Dersom du benytter fersk gjær må du røre ut gjæren i litt av væsken. Smøret smeltes og blandes med resten av væsken. Bland deretter det tørre med væsken, og elt så mye du orker, til du får en elastisk og litt løs deig.)

La deigen heve under lokk eller plast i ca 1 time, til den har dobbel størrelse. Kle en langpanne med bakepapir og strø 1-2 ss solsikkekjerner over. Hell deigen over og fordel den utover slik at den fyller hele langpannen. Strø over solsikkekjerner og sesamfrø, og la brødet etterheve under plast eller et klede i ca 45 minutter.

Stek brødet ved 200 grader i ca 30 minutter, til brødet er ferdigstekt. Du vet at brødet er ferdigstekt når det avgir en «hul» lyd når du banker lett under brødet. La brødet avkjøles på rist.

Brødet er også godt egnet som turmat med godt pålegg og varm sjokolade med marshmallows. Forslag til sandwich kommer i et senere innlegg.

Enjoy!

(Oppskriften er utarbeidet på oppdrag fra Strømmen Storsenter og www.shoppingblogg.no, hvor jeg er fast gjesteblogger. Innlegget finner du her.)

Langpannebrød med solsikkefrø
Til påskens lange frokoster er godt og ferskt brød et must. Sammen med Påskelabyrinten på nrk p1. Dette langpannebrødet er enkelt å lage og godt på smak. Finn frem:
Porsjoner1 brød
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Bland alle ingrediensene, med unntak av smøret og ca 50 gram av hvetemelet, og kjør deigen i en kjøkkenmaskin med eltekroker. Kjør deigen i ca 10 minutter og juster eventuelt med resten av melet. Dersom du benytter fersk gjær er det ikke nødvendig å røre den ut i melken først, kjøkkenmaskinen vil sørge for at alt blandes godt sammen. Tilsett smøret mot slutten av eltetiden. Du skal nå ha en elastisk og litt løs deig. (Du kan selvsagt lage dette brødet uten å benytte kjøkkenmaskin. Dersom du benytter fersk gjær må du røre ut gjæren i litt av væsken. Smøret smeltes og blandes med resten av væsken. Bland deretter det tørre med væsken, og elt så mye du orker, til du får en elastisk og litt løs deig.)
  2. La deigen heve under lokk eller plast i ca 1 time, til den har dobbel størrelse. Kle en langpanne med bakepapir og strø 1-2 ss solsikkekjerner over. Hell deigen over og fordel den utover slik at den fyller hele langpannen. Strø over solsikkekjerner og sesamfrø, og la brødet etterheve under plast eller et klede i ca 45 minutter.
  3. Stek brødet ved 200 grader i ca 30 minutter, til brødet er ferdigstekt. Du vet at brødet er ferdigstekt når det avgir en «hul» lyd når du banker lett under brødet. La brødet avkjøles på ris
  4. Brødet er også godt egnet som turmat med godt pålegg og varm sjokolade med marshmallows. Forslag til sandwich kommer i et senere innlegg. Enjoy!
Notater

(Oppskriften er utarbeidet på oppdrag fra Strømmen Storsenter og www.shoppingblogg.no, hvor jeg er fast gjesteblogger. Innlegget finner du her.)

Focaccia med urteolje og maldonsalt

$
0
0

Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter.

Mens foccaciaen hever rører du sammen urteoljen. Ha urter og hvitløk i en morter eller lignende, og mos det sammen til en jevn masse. Tilsett olivenolje og rør godt sammen. Dypp den ene fingeren oppi urteoljen og stikk hull her og der i den ferdighevede deigen. Fordel deretter resten av urteoljen forsiktig over brødet, og la den gjerne renne nedi de små hullene. Strø deretter gjerne over litt mer maldonsalt. Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.

Eventuelle rester kan skjæres opp i passende biter og puttes i fryseren. De blir ikke helt som nybakte igjen, men er kjekke å finne som tilbehør til en suppemiddag eller lignende på en travel hverdag. La foccaciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved 175-200 grader i 4-5 minutter.

Enjoy!

(Alle foccaciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.)

Focaccia med urteolje og maldonsalt
Foccacia er et forholdsvis flatt brød som vi vanligvis forbinder med det italienske kjøkken. Jeg laget min første foccacia da jeg var i barselpermisjon for ca 4 år siden, og forbinder det med den koselige tiden som aldri kommer tilbake. Med blant annet lange late morgener, myk babyhud, lange trilleturer og koselige barselbesøk. Foccacia er kjapt og enkelt å lage. Du rører raskt sammen ingrediensene til en løs deig, som etter en forheving hvelves oppi langpannen. Når det gjelder garnityr kan du gjøre det helt enkelt fra å bare ringle over litt olivenolje og strø på litt maldonsalt, til å fylle den omtrent som du ville ha laget en pizza (se feks denne oppskriften). Denne foccaciaen er penslet med en smaksrik urteolje og passer for eksempel godt til en deilig suppe. Til en stor foccacia trenger du omtrent:
Porsjoner1 brød
Ingredienser
Foccacia
Instruksjoner
  1. Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse. Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter.
  2. Mens foccaciaen hever rører du sammen urteoljen. Ha urter og hvitløk i en morter eller lignende, og mos det sammen til en jevn masse. Tilsett olivenolje og rør godt sammen. Dypp den ene fingeren oppi urteoljen og stikk hull her og der i den ferdighevede deigen. Fordel deretter resten av urteoljen forsiktig over brødet, og la den gjerne renne nedi de små hullene. Strø deretter gjerne over litt mer maldonsalt. Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist. Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett. Eventuelle rester kan skjæres opp i passende biter og puttes i fryseren. De blir ikke helt som nybakte igjen, men er kjekke å finne som tilbehør til en suppemiddag eller lignende på en travel hverdag. La foccaciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved 175-200 grader i 4-5 minutter.
Notater

Enjoy!

(Alle foccaciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.)

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

$
0
0

Oppskriften gir 16-20 minifocaccia.

Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett vann og olivenolje, og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen (med eltekrok) til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet, totalt i ca. 10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i 8-10 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er ca 1/2 cm tykke og avlange. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett. Pensle brødene med olivenolje og fordel squash og deretter tomatskiver oppå, og dryss over flaksalt og urter.

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

Stekes umiddelbart midt i ovnen ved 250 grader (over- og undervarme) i ca. 9 minutter, eller til brødene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl brødene på rist.

Nytes som tilbehør til for eksempel pasta eller en god suppe, eller som den er – gjerne sammen med en god rødvin. Brød som blir til overs kan eventuelt fryses (men pakk dem forsiktig slik at tomat og squash holder seg sånn noenlunde på plass), tines helt opp og deretter varmes noen minutter på varmluft umiddelbart før servering.

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH

Enjoy!

MINIFOCACCIA MED TOMAT OG SQUASH
I dag kan jeg friste med små fargerike kuvertbrød, som sammen med en enkel suppe eller pastarett blir det reneste festmåltidet! De kan også nytes som de er, som en snacks eller som en del av et tapasbord, for eksempel. Det er litt jobb å kjevle ut alle brødene, men til gjengjeld høster du heder og ære av de som er så heldige at de får sitte rundt ditt bord når minifocacciaene kommer på bordet. Finn frem:
Porsjoner16 stykker
Ingredienser
GJÆRDEIGEN
GARNITYR
Instruksjoner
  1. Oppskriften gir 16-20 minifocaccia.
  2. Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett vann og olivenolje, og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen (med eltekrok) til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet, totalt i ca. 10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.
  3. Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i 8-10 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er ca 1/2 cm tykke og avlange. Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett. Pensle brødene med olivenolje og fordel squash og deretter tomatskiver oppå, og dryss over flaksalt og urter.
  4. Stekes umiddelbart midt i ovnen ved 250 grader (over- og undervarme) i ca. 9 minutter, eller til brødene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl brødene på rist.
  5. Nytes som tilbehør til for eksempel pasta eller en god suppe, eller som den er - gjerne sammen med en god rødvin. Brød som blir til overs kan eventuelt fryses (men pakk dem forsiktig slik at tomat og squash holder seg sånn noenlunde på plass), tines helt opp og deretter varmes noen minutter på varmluft umiddelbart før servering.
Notater

Enjoy!

Viewing all 40 articles
Browse latest View live